Zomerrit 2019

Door John Holtvluwer

Op zondag 21 juli 2019 knisperde het grind ruim 20x bij Restaurant De Dennen in Renswoude. Een bont gezelschap uit Leusden arriveerde daar rond koffietijd in een zeer uiteenlopend wagenpark uit vervlogen tijden. De ene klein en lief, de andere groot en stoer, voor de duidelijkheid hebben wij het hier over de wagens. Het waren de leden van de Oldtimer Club Leusden.

Een bakje koffie met een heerlijk stuk appeltaart werd door de meeste leden meester gemaakt, ondertussen gezellig bijpratend met elkaar. Natuurlijk verdwenen er af en toe ook wat leden richting het grind om eens even te kijken wat er nou allemaal stond en om dit op de gevoelige plaat vast te leggen. Het viel mij op dat er een aantal klassiekers bij waren die ik nog niet eerder gezien had.

Ik noem even de Mercedes 240D en de Mercedes 280SE. Allebei om door een ringetje te halen. De eigenaar van de 240D had de familie zelfs opgezocht in Oostenrijk waar zijn auto vandaan kwam. Deze bevestigde de magische kilometerstand van 54.000 KM. Dit voor een diesel en waar een 240D vaak als werkpaard werd ingezet is dit heel bijzonder. Vaak staat er een nulletje extra bij. Maar er stond ook een Morris met origineel Hollands kenteken. Van deze auto werd je gewoon vrolijk.

De route werd uitgedeeld door Gerard en Herma Doornekamp na een korte toelichting op de rit. We konden alles in lekker relaxt tempo afleggen op deze ook qua weer fantastische dag. Tijd genoeg om de vragen goed in ons op te nemen die onderweg gesteld werden. Via binnendoor wegen belandden wij uiteindelijk in het oude centrum van Wijk bij Duurstede, waar het vaak karakteristieke motorgeluid zo mooi klinkt tegen de oude gevels aan. Vroeger kon je nog een auto herkennen aan het geluid, maar ja, dat was toen.

Via het pontje belandden wij in de Betuwe, waar we uiteindelijk bij de lunchlocatie aankwamen. Lekkere verse bolletjes met een uitstekende kippensoep vulden onze magen. Toen kwam er een quiz waar je flink wat autokennis voor nodig had. Het leukst is om de vragen uit het hoofd te doen, zonder de smartphone raad te plegen. Moet zeggen dat ik er redelijk goed doorheen fietste.

Na dit konden we weer op pad. Smalle dijkweggetjes, waar je lekker kunt sturen, lagen voor ons. Op een gegeven moment stond er een man te zwaaien op de dijk. Het was Gerard die ons de kant opstuurde waar proefjes moesten worden afgelegd en waar je kon voelen in de geheimzinnige grabbeldoos met allemaal auto onderdelen. Wat die biljartbal met het gat erin deed was voor mij een raadsel.
De weg werd vervolgd en we staken de Rijnbrug over bij Kesteren waar we in Rhenen belandde. Hier zit een uitstekende IJssalon, die meerdere keren de gouden spatel in wacht heeft gesleept.

Aangezien we een relaxt ritje hadden, hebben wij hier van kunnen proeven. Mooie bonus. Bij de laatste rotonde van Rhenen doken we het bos in, waar een prachtige en voor mij onbekende weg lag. Helemaal super.

Rond 16:15 uur druppelde de eerste leden weer binnen bij Hoeve Groot Zandbrink. Hier werd de dorst gelest en konden we elkaars blik nog eens goed bekijken. De prachtige bloemen die bij het theehuis stonden gaven een mooie voorgrond voor de fotografen onder ons. De glimmende Buick van voor de oorlog is heel wat keren op foto gezet.

De eigenaar van de Morris spitste zijn oren toen hij een andere Morris voorbij hoorde komen. In dit geval een cabrio. Dat bedoel ik met het motorgeluid wat je uit duizenden herkend. Dirk, van eten bij Dirk, had weer allerlei lekkers meegebracht voor op de BBQ. Als ik Dirk tegenkom is het altijd gezellig en is er een feestje. Sommige mensen keerden huiswaarts en de andere genoten van de BBQ afgeblust met de nodige drankjes.

Nogmaals een dankwoord via de ze weg voor Gerard en Herma Doonekamp, maar ook voor alle andere leden die deze dag tot een gezellige dag hebben gemaakt. Geweldig !!!

Uitslag zomerrit   Klik hier voor alle uitslagen

Nr. 1: Equipe van Waveren
Nr. 2: Equipe Noordhof
Nr. 3: Equipe Lamers

Foto’s Geo van Geffen, Herma Doornekamp en John Holtvluwer

« van 2 »