Technodag Imparts 2018

Bezoek aan Imparts te Ede met lezing over olie.
door John Holtvlüwer

Op zondagmiddag 7 oktober 2018 togen een tiental leden van de oldtimer club Leusden naar Ede. Daar zit het bedrijf Imparts van Wilco Beijer. Een aantal klassiekers van de leden draaiden daar de parkeerplaats op en konden mooi tussen het mobiel erfgoed staan welke uit de voorraad van Imparts kwamen.
Imparts bestaat sinds 1990 en is gespecialiseerd in het leveren van onderdelen en accessoires voor Engelse klassiekers. Een eigen werkplaats voor onderhoud met 5 monteurs is er ook aanwezig. Tevens is er de mogelijkheid voor stalling van je klassieker maar ook voor het huren van een klassieker kan je bij Wilco terecht. En mocht je nou je klassieker willen verkopen dan kan Wilco hier een bemiddelende rol in spelen. Er zijn echt mooie klassiekers te koop getuige de voorraad die er aanwezig waren.
We werden ontvangen met koffie met wat lekkers en Wilco gaf een tour door zijn bedrijf en vertelde het bovenstaande. Elke auto heeft zo zijn verhaal. Op de brug stond een mooie Jaguar XK 120 die voor onderhoud in Ede was. De Jaguar zag er op het eerste oog netjes uit. Eenmaal op de brug kwam er een addertje uit het gras waar de eigenaar niet blij van zou worden. De kokerbalken moeten van metaal zijn, maar bij deze Jaguar was een creatief persoon aan de slag gegaan en had deze van hardhout gemaakt. Hij was zeker in de war met een Morgan. Een Wolsely 6/80 werd van een nieuw motorblok voorzien. De kosten die hieraan verbonden zijn lopen aardig in de papieren afgezet tegen de waarde van de auto. Maar de eigenaar is gek met deze auto en dan spelen kosten een andere rol.
Na de tour en de koffie hield Wilco een lezing over olie. Olie zit niet alleen in het motorblok maar ook in de versnellingsbak, achteras en diverse andere onderdelen die smering nodig hebben. Het is goed om te weten welke type olie bij jou klassieker hoort. De dikte van de olie is van belang voor het type motor vaak gekoppeld aan de ouderdom van de klassieker. Een leverancier die een breed assortiment aanbiedt is Penrite Oil. Vanuit het “publiek” werden een aantal vragen gesteld, deze werden netjes door Wilco beantwoord.
Na de lezing werd er nog gezellig nagepraat met een drankje en een hapje. Namens de Oldtimer Club Leusden willen wij Wilco en zijn vrouw bedanken voor de gastvrijheid. Aan het begin van de lezing werd er ook namens de club een lekker flesje Grand Marnier aangeboden als dank. Zo in de herfst en met de komende winter zorgt deze ook voor smering. Is toch belangrijk.

John Holtvlüwer