Najaarsrit zondag 20 september 2020

Verslag herfstrit OCL 20 september 2020.
Door John Holtvluwer

Op zondag 20 september 2020 knisperde het grind in Rhenen bij het Pannenkoekenhuis op de Grebbeberg. De leden van de Oldtimer Club Leusden waren gearriveerd. Voor de rit namen de leden nog een lunch op eigen gelegenheid om daarna de Betuwe en het rivierengebied te verkennen. Ook was er een moment van het tekenen van de kaart om clublid Jos sterkte te wensen met het overlijden van zijn partner Joke. Dit zet je weer even met beide benen op de grond. Rond 13:00 uur werden de motoren gestart en gingen we op pad.
Bij Kesteren gingen we de nederrijn over om daarna al snel tussen de fruitbomen te belanden. Vele appels en peren werden door ons gesignaleerd. Om je scherp te houden konden we nog ook een aantal vragen beantwoorden gedurende de rit. We gingen dwars door het stadje Buren onder de poort door en toen doken we de dijken op. Het eerste gedeelte al slingerend om te belanden in het plaatsje Acquoy. Het terras van het dorpscafe werd doorkruist en de vouwen werden vakkundig uit de broeken gereden van de terraszitters. Eigenlijk waren het linkse en rechtse dijkzitters. Daarna de dijk langs de plaatsen Asperen en Heukelum. Dit was een rechte dijk met bunkers uit de 2de wereld oorlog. Zo volgden we het riviertje de Linge een hele tijd om in het plaatsje Slijk de dijk te verlaten.
Ik ben nu al een aantal plaatsnamen tegengekomen waar ik nog nooit van gehoord heb. Bij mijn eerste werkgever heb ik 12 jaar met Chinezen samengewerkt die door het hele land zaten. Zo is mijn topografische kennis van Nederland op een aardig hoog level uitgekomen. Bij veel plaatsen weet ik nog hoe de naam van het Chinees Restaurant was. Roep je Hank, dan zeg ik Lotus, Roep je Elst, dan zeg ik Azie, Roep je Slijk, dan zeg niks en roep je Acquoy dan zeg ik ook niks. Zo zie je maar dat een rit met de OCL naast de ontspanning ook nog nuttig kan zijn.
Uiteindelijk belanden we in Gorinchem. Daar was het wel even opletten met de routebeschrijving dat je niet de snelweg opdook. Uiteindelijk reden we richting Schoonhoven na het vestingstadje Nieuwpoort nog even bekeken te hebben. Met de pont over en toen de smalle dijkweg op richting de Beachclub. Daarna heerlijk ontspannen op het terras waar van alles te zien was . De schepen die voorbij kwamen op de lek, een strandje erbij, dikke speedboten en de terrasbezoekers waren lekker gebruind door de zon. De drankjes waren koel en borrelhapjes dik in orde. Het was weer ouderwets genieten.