Buitenlandrit 2019

Verslag OCL-weekend 20-23 juni 2019
Door Willem Posthumus Meyjes

Ook dit jaar werd de weer het traditionele OCL-buitenland weekend georganiseerd. Atzo en Ineke Nicolai uit Westerbork hadden zich opgeworpen om het weekend voor dit jaar te organiseren. Zij vertegenwoordigen de OCL in het noordoosten van ons land. Hun keus qua locatie was dan ook vanzelfsprekend in de hun bekende regio. Maar dan net over de grens in Duitsland. In Twist wel te verstaan. Daar hadden zijn een prima hotel gevonden. “Drei Linden” vormde voor het weekend onze basis voor een rit en uitstapjes. Voordeel van zo’n klein hotel is dat je het helemaal zogezegd voor jezelf hebt. In dit geval wel heel luxueus met een eigen dakterras en penthouse als ontbijt en diner locatie.

Donderdag
Donderdag 20 juni arriveerden alle 14 deelnemende equipes aan het eind van de middag. Voor iedereen was de reis vanuit Leusden of zelfs Zuid-Limburg en het Noord-Hollandse land goed verlopen. Hans Zuidema opende het diner met Atzo en Ineke te laten toetreden tot het OCL “Gilde van uitzetters”. Zijn hadden immers dit keer de routes uitgezet en ook de uitstapjes georganiseerd.

Het avondeten was heerlijk met een goede schnitzel. Nagenieten kon op het dakterras onder het genot van koffie of een wijntje of een glas bier.

Vrijdag
De proef op de som kwam de volgende dag. Een prachtige route was uitgezet door het land van fossiele brandstoffen. In de regio werd in het verleden veel turf gestoken. Vandaag de dag zijn er nog ja-knikkers te vinden, die de olie uit de diepten oppompen. De route leidde ons langs de rivier de Eems. Rijden over de Duitse wegen is meestal een genot. Maar in deze regio was er echter soms sprake van continu opgelapte wegen. Voor onze wat oudere auto’s een ware beproeving. De omgeving met wisselend landschap, bossen en veengebieden, maakte alles goed. Ook het weer werkte prima mee. ’s Morgens was de route ruim 60 km met diverse stops bij een klein scheepvaartmuseum. De schepen in het kanaal waren zeker de moeite waard. Het museum was helaas nog gesloten. Verder rijden bracht ons bij Schloss Clemensweert in Sogel. Een prachtig park met een relatief klein slot-kasteel. Maar wel met 8 slot-paviljoens rondom het slot en even veel prachtige slotlanen. Het was daar een komen en gaan van bruidsparen, die in en rondom het slot hun huwelijksplechtigheid hielden. Kortom, een ideale gelegenheid voor een kopje koffie of lunch.

De middag route van ruim 80 km’s bracht ons o.a. langs de Huvener Muhle. Een z.g. watervluchtmolen uit de 19e eeuw. Dit is een combinatie van een water- en windmolen. Na bezoek aan deze vooruitstrevende molen via Apeldorn en Meppen weer richting Twist.

Ook nu weer genieten van het avondeten met keuze uit drie soorten vlees, vele salades en ijs toe. Verwennerij alom!

Zaterdag
Zaterdag was een z.g. vrije dag. Komt erop neer dat iedereen zelf een keuze kon maken om ergens naar toe te rijden. Atzo en Ineke Nicolai hadden diverse voorstellen gedaan van locaties om te bezoeken. Wat te denken van de oude vestingstad Bourtange in ons eigen land? Of de Meyer scheepswerf in Papenburg, waar men een bezoek kon brengen om de bouw van de gigantische cruiseschepen te zien. Ander voorstel was om kasteel Burg Bentheim te bezoeken. Of de grens over te steken en in Emmen Wildlands te bezoeken. Nog een idee was om de aan de Eems gelegen havenstad Leer te bezoeken. Daar kon je genieten van alles wat zich afspeelt op het water en een rondvaart maken. Ook dit was weer een heerlijke dag met volop zonneschijn. Heerlijk om zo met open dak te rijden. Aan het eind van de middag had zo iedereen weer een ander verhaal te vertellen, wat zij die dag hadden gezien en meegemaakt. Voor de laatste avond had de hotel-kok bedacht om ons te trakteren op een heerlijke barbecue op het “OCL-dakterras”. Ook dat was weer volop genieten!

Zondag
De zondag was het moment om weer naar huis te rijden. De meesten gingen lekker over binnenwegen naar Leusden terug. Zo kon praktisch iedereen zich weer in het begin van de middag af melden met de melding dat de terugreis goed was verlopen.

Atzo en Ineke: Nog heel veel dank voor het prachtige weekend, dat jullie ons hebben bezorgd!

En wilt u volgend jaar ook mee? Hou dan het derde weekend in juni 2020 vrij. Wordt hoogstwaarschijnlijk omgeving Trier of de Eiffel. Dan zijn onze Limburgse OCL-ambassadeurs, Maurice en Susan de organisatoren.

Video film van Henk van Montfoort

Klik op foto voor film.

Foto’s (de meeste) Geo van Geffen 

« van 2 »